Töltés

Bemutató a Bejrúti Egyetemen

Fatima Abou Nassif "Magyar papír készül a Bejrúti Egyetemen" című írása az egyetemi lapban:

Bárki aki Március 1-én az ötödik emelet A szárnyában volt különös hangra figyelhetett fel az 502-es szoba felől. A nyitott ajtó mögött látható volt a zaj forrása: egy turmix gép. Az arra járók nem is sejtették, hogy ez a hétköznapi eszköz aznap kulcsszerepet játszott a Papírmerítő Workshopban melyet a magyar papírmerítő mester Násztor József tartott.

Az asztalon egy turmix gép, papír hulladék, egy dézsa víz, falapok, egy szita és egy stóc filc terült el. Az asztal mögött három ember köszöntötte a Bejrúti Egyetem Design tanszékéről érkező hallgatókat a már zsúfolt szobában. Ahogy a hallgatók helyet foglaltak megkezdődött a kétnyelvű bemutató. Azonnali fordítás volt biztosítva a magyar papírmerítőnek. Násztor József életrajza felfedte 20 éves tapasztalatát papírmerítés terén. A magyar vállalkozó úgy fogalmazott, hogy "papírt készít hulladék papírból".

A teli teremben ülő hallgatók megismerkedtek a papírkészítés 2000 éves történetével mindössze 40 perc alatt. Ez a viszonylag rövid előadás kitért a papír kereskedelmének részleteire és az eljárások fejlődésére amitől az ágazat függ. A papír ami bemutatásra került mostanában debütál a mozik vásznain Nicolas Cage filmjében.

Az információkban gazdag előadás után a hallgatók maguk is kipróbálhatták a papírmerítést a korábban bemutatott lépések alapján. Először elkészítették a papír masszát a turmix gép segítségével majd a dézsából megfelelő mennyiségű anyagot mertek ki a szita helyes mozgatásával. A szita lecsöpögtetése után ráfordították a szitát a kihelyezett filcekre és a filcen maradt a kész termékük. Azonban nem voltak segítség nélkül, Násztor úr végig mellettük állt és segített nekik elsajátítani a papírmerítés rejtelmeit.