Töltés

Magunkról

A pusztaszeri papír malomban és a lakitelki műhelyben Násztor József papírmerítő mester vezetésével lehet megismerni a 2000 éves szakma fortélyait.

A merített papír készítését 1991-ben ismerte meg a szentendrei majd a dunaújvárosi papírmerítőktől. Az első év elsősorban a rácsodálkozással telt, ehhez rakodhatott a kísérletezgetések, a tapasztalás által szerzett sok kisebb- nagyobb ismeret. Külön köszönet Miklós Lajos aki türelemmel és fáradságot nem sajnálva igyekezett tudását átadni.

Papírjai a világ több tájára eljutott: az USA-ba, Japánba, Európa nagyobbik felébe. Több filmben láthattuk már, sőt egy igazi Hollywoodi produkcióban, Nicolas Cage filmjében lett "kellék főszereplő". Külön is figyelemre méltó, hogy a főnicia abc bölcsőjében Bibloszban több alkalommal taníthatta a papír merítést illetve részt vehetett a Közel-Kelet egyik legrangosabb fesztíválján alkotóként. Szakmai pályáját az extrém kihívások is színesítettek, 3x4 méteres papír merítése a Fókusz Pluszban, Amerikában egy nap több mint 700 gyerekkel papírt meríteni egy cserkésztáborban, vagy a luxemburgi 24 tannyelvű iskola ahol a két napig tartó mesterség-bemutatón nem lehetet tudni milyen nyelven beszél a következő osztály.

A merített papírban rejlő lehetőségek volt az egyik oka ami miatt szerelmese lett a szakmámnak. Amikor valaki fontosnak tartja hangsúlyozni a természetközeliséget, az emberközpontúságot, a merített papír kiválóan segít ennek megvalósításában. Tradíció, hagyománytisztelet mégis eredetiség, egyediség, különlegesség - ez az, amit a merített papírból készült eszközök közvetítenek.

A világban kibontakozni látszó tendenciák: újrahasznosított anyagok felhasználása, a kézművesség reneszánsza mind a mindennapi munkája része. Papírjaiba olyan natúr anyagokat tud beépíteni (kávé, tea, dohány, paprikaőrlemény, gabona, hagyma, stb.), melyek kizárólag a partnereink által forgalmazott termékekre jellemző. Ezáltal az illető termékének teljesen egyedi megjelenést biztosíthat.

A merített papír alkalmas arra, hogy kreatív szakemberek különleges ötletei is megjelenhessenek, dombornyomással, vízjellel, biztonsági- és díszítőszállal, beépített elemekkel egyedivé tehetjük a papírokat. Egy merített papírból készült esküvői meghívó több szeretetet közvetít, természetes készítési módja plusz értékeket közvetít.

Munkássága alapja a papír kötődésű kézművesség, kreatív ipar és művészet kapcsolatának újragondolása egy XXI. századi környezettudatos szemszögből.